ttt1088

Hi,
I found some additive effect don't show after I upgraded to unity2020.2 and latest spine3.8 runtime.
They are correct when I use unity2019.4.
Then I try to set the new option "Apply Additive Material" to enabled and it became correctly again.
But there is still some problems for me.

1. The document says "It is not necessary when using PMA workflow as Normal and Additive slots can be drawn with the same PMA material",and I am using PMA workflow,why should I enable it?

2.I Try to reimport all spine assets,some assets create the blend mode materials automatically,but some not,I must enable "Apply Additive Material" myself to make it right.Is that as expected?

3.The problem only happen when I use "Universal Render Pipeline/2D/Spine/Skeleton Lit" shader,if I switch to default shader"Spine/Skeleton",it's no need to create the blend mode materials.Is this a bug or not?Will the extra materials cost more performance?

Thanks for any help!
ttt1088
  • Сообщения: 7

Harald

ttt1088 писал(а):1. The document says "It is not necessary when using PMA workflow as Normal and Additive slots can be drawn with the same PMA material",and I am using PMA workflow,why should I enable it?
You should not enable it. Instead you should enable Advanced - PMA Vertex Colors at the SkeletonAnimation component instead. Could you please check if this parameter is enabled at your component?
ttt1088 писал(а):2.I Try to reimport all spine assets,some assets create the blend mode materials automatically,but some not,I must enable "Apply Additive Material" myself to make it right.Is that as expected?
Apply Additive Material is disabled by default on purpose, because PMA blending can draw it in a single pass.
ttt1088 писал(а):3.The problem only happen when I use "Universal Render Pipeline/2D/Spine/Skeleton Lit" shader,if I switch to default shader"Spine/Skeleton",it's no need to create the blend mode materials.Is this a bug or not?Will the extra materials cost more performance?
Unfortuantely we could not reproduce the issue, using the latest Universal Render Pipeline/2D/Spine/Skeleton Lit shader the additive slots are displayed correctly (when having PMA Vertex Colors enabled).

If you also have PMA Vertex Colors enabled, could you perhaps share some screenshots of your Material settings and of the SkeletonDataAsset Inspector settings, especially sections SkeletonDataModifiers and Blend Mode Materials expanded.
Аватара пользователя
Harald

Harri
  • Сообщения: 2761

ttt1088

Harald писал(а):
ttt1088 писал(а):1. The document says "It is not necessary when using PMA workflow as Normal and Additive slots can be drawn with the same PMA material",and I am using PMA workflow,why should I enable it?
You should not enable it. Instead you should enable
Thanks for your reply!

I have checked that "PMA Vertex Colors" is always enabled,and there is the same problem at Skeleton Data Asset preview window,I think it's not a component problem.

1.png
2.png
3.png


Here is my screenshots,you can see the fire isn't displayed when "Apply Additive Material" is disabled,and display correctly when enabled.
The urp2d shader is the latest version,I upgraded them at the same time.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.
ttt1088
  • Сообщения: 7

Harald

Thanks for posting the screenshots. I see nothing obviously wrong with your setup here. Could you please send us a minimal Unity project that still shows this issue, as a zip package to contact@esotericsoftware.com? Then we can have a look at what's going wrong.
Аватара пользователя
Harald

Harri
  • Сообщения: 2761

ttt1088

Harald писал(а):Thanks for posting the screenshots. I see nothing obviously wrong with your setup here. Could you please send us a minimal Unity project that still shows this issue, as a zip package to contact@esotericsoftware.com? Then we can have a look at what's going wrong.
The minimal project has sent with the same title of this topic.
Thanks for the help again!
ttt1088
  • Сообщения: 7

Harald

Thanks for sending the reproduction project, we received everything. We will get back to you as soon as we've figured out what's going wrong.

---

We could reproduce the issue on Unity 2020.2, it does not yet occur in otherwise same conditions in 2019.4. It seems as if Unity modified the behaviour of the Universal RP package, or similar changes were introduced between 2019.4 and 2020.2.

We have created an issue ticket here:
https://github.com/EsotericSoftware/spine-runtimes/issues/1850
We will let you know once we have a solution to offer. Thanks again for reporting!

---

We have just fixed this issue for the 3.8 URP and LWRP packages, they now support Additive slot blend mode.

You can download the latest zip packages here as usual:
Spine Unity Download
4.0-beta packages will be released in the next following days.

Please let us know if this resolves your issue.
Thanks again for reporting!
Аватара пользователя
Harald

Harri
  • Сообщения: 2761

ttt1088

Harald писал(а):Thanks for sending the reproduction project, we received everything. We will get back to you as soon as we've figured out what's going wrong.

---

We could reproduce the issue on Unity 2020.2, it does not yet occur in otherwise same conditions in 2019.4. It seems as if Unity modified the behaviour of the Universal RP package, or similar changes were introduced between 2019.4 and 2020.2.

We have created an issue ticket here:
https://github.com/EsotericSoftware/spine-runtimes/issues/1850
We will let you know once we have a solution to offer. Thanks again for reporting!

---

We have just fixed this issue for the 3.8 URP and LWRP packages, they now support Additive slot blend mode.

You can download the latest zip packages here as usual:
Spine Unity Download
4.0-beta packages will be released in the next following days.

Please let us know if this resolves your issue.
Thanks again for reporting!
The new package works for me,thanks for your support!
ttt1088
  • Сообщения: 7

Harald

Glad to hear, thanks for letting us know!
Аватара пользователя
Harald

Harri
  • Сообщения: 2761


Вернуться в Unity